Sinterklaas in Gambia - Reisverslag uit Sere Kunda, Gambia van Niels Vries - WaarBenJij.nu Sinterklaas in Gambia - Reisverslag uit Sere Kunda, Gambia van Niels Vries - WaarBenJij.nu

Sinterklaas in Gambia

Door: nielsdevries

Blijf op de hoogte en volg Niels

16 November 2011 | Gambia, Sere Kunda

Huh? Is de goedheiligman ook al in Afrika neergestreken? Nee, ik mocht vandaag even voor Sinterklaas spelen. Het zit namelijk zo:
We maakten ons een beetje zorgen over wat er zou gaan gebeuren met alle goederen die we in Nederland hadden ingezameld en vervolgens via Bennie Ahlers naar Gambia hadden verscheept. Alles stond nu opgeslagen in een compound. We waren er al wel een aantal keren geweest om wat schoolmaterialen op te halen die we nodig hadden bij het lesgeven, maar verder stonden al die dozen daar behoorlijk fanatiek stof te verzamelen. Dus daar moest wat aan gedaan worden… Dinsdagavond hebben we alle spullen uitgezocht. We hadden in de 1e week al een keer alle dozen met schoolmateriaal en alle dozen met kleding van elkaar gescheiden, maar toen er weer een nieuwe vracht met goederen kwam had een of andere slimmerik alles weer door elkaar gegooid.
We begonnen dus met 1 stapel kleding en 1 stapel schoolmateriaal. Daarna hebben we alle schoolmaterialen in drieën gedeeld: een deel voor Marie Rita’s nursery school, een deel voor CCLK nursery school (onze 2 “eigen schooltjes”) en een deel dat teveel was voor die 2 scholen en verdeeld kon worden over de overige scholen in de buurt.
En dus stond ik vanochtend klaar met een auto volgeladen met dozen om een rondje langs de scholen te gaan maken waar we de afgelopen weken allemaal hebben mogen kijken. Op elke school heb ik ze hartelijk bedankt dat ze ons zo hartelijk hadden ontvangen en om die dankbaarheid te tonen kon ik ze een aantal dozen met schoolmateriaal en speelgoed cadeau geven. Dit gebaar werd zeer gewaardeerd door alle scholen.
Ik heb dan wel geen lange witte baard of een rode mijter op m’n hoofd, maar voelde me toch wel een klein beetje Sinterklaas.

Komende zaterdag proppen we de kleine taxi van Modou helemaal vol met de ingezamelde kleding en gaan dat dan in het ziekenhuis cadeau geven.

Dan even over school:
Vorige week maandag en dinsdag waren de scholen gesloten ivm Tobaski. Woensdagochtend stond Modou op tijd voor de deur en reed ons naar school. Ik moest eerst even langs CCLK nursery school om wat materiaal op te halen. Om half 9 kom ik het schoolterrein oplopen en waar het normaal gesproken stikt van de kinderen zie ik nu maar 3 meisjes rondlopen. Huh wat is dit? Toch maar even aan 1 van de leraren vragen. Tja doordat het Tobaski is geweest denken de meeste kinderen (nouja hun ouders) dat het de hele week vakantie is.
Nou dat is dan lekker, maar snel naar Marie Rita’s, kijken of het daar beter is. Gelukkig lopen daar wel wat meer kinderen rond. Ongeveer de helft is aanwezig. Dat betekent dat ik les geef aan een klasje van 12 kinderen, heerlijk!
Deze situatie bleef de hele week zo, ik heb steeds een klein klasje en kan hartstikke lekker les geven.
Bij de CCLK besluiten ze de rest van de week maar dicht te gaan, er komt toch niemand opdagen.

Gelukkig is deze week iedereen weer aanwezig en hebben we gewoon volle klassen met 30 tot 40 kinderen, spelen voor een groot publiek is toch altijd leuker ;)

Wat hier ondertussen ook begint te spelen zijn de presidentsverkiezingen. Deze vinden 24 november plaats en na Tobaski zijn de campagnes begonnen. Dit is duidelijk te merken op straat. Je ziet veel posters en af en toe rijdt er een soort omroepwagen rond. Ook is het veel drukker op straat, blijkbaar komt iedereen rond de verkiezingen naar de grote steden. Het schijnt dat alle hotels ook propvol zitten.
Gambia heeft een president die er al jaren zit en men verwacht dat hij dit jaar zonder problemen wordt herkozen. Elke Gambiaan die je spreekt uit zich lovend over deze man en daarnaast worden de andere kandidaten simpelweg niet serieus genomen. Zo is er 1 kandidaat die alle kerken wil slopen. Hij verliest alleen zijn geloofwaardigheid aangezien hij altijd op christelijke scholen heeft gezeten. Ook schijnt hij altijd drank te kopen in de winkeltjes die door katholieke Gambianen worden gerund. En dat kan natuurlijk niet als een fanatieke moslim. Nou vraag ik me alleen af of dit echt waar is, of dat dit een mooi voorbeeld is van een lastercampagne van 1 van de andere kandidaten. In ieder geval geloven veel mensen hier het wel en dat maakt hem meteen kansloos. En zo gaat er over elke kandidaat wel een soortgelijk verhaal rond.

Dit was het wel weer even voor dit moment. Ik ben al wel aan het aftellen, het is nog maar 10 dagen tot vertrek. Dus ik denk nog 1 keer een verslag op deze plaats en dan zit het er alweer op.
Ik ga nog even genieten van die laatste dagen, tot gauw!

• 16 November 2011 - 22:47

Nynke:

Hee topper!
    Het ging net erg lekker met het contact, maar fijn even weer wat van je te horen!
    Je hebt weer goed werk gedaan dus vandaag, als hulp sinterklaas.
    Leuke foto's ook weer, het leuke slaapkoppie staat er ook weer op ;)
    Heel veel succes en plezier nog even met de laatste 10 dagen, en ik ben ook al aan het aftellen. Kan niet wachten tot je er weer bent!!
    Dikke kus

• 16 November 2011 - 23:24

Britt:

Is dat Sang?? Naja kan haast niet anders.. Het moet Sang zijn..!!

Ik stuur je nog ff mailtje morgen! Maar super dat de spullen zo goed terecht zijn gekomen..

Good Job Nielsjeklaas ;)

Liefs xxx

• 17 November 2011 - 08:00

Annet:

Wat een leuk verhaal, jij als hulp sinterklaas.
    Ze kunnen jouw ook overal in voor zetten.
    Wat zullen de scholen blij zijn geweest met al die spullen?
    Wat een leuke foto van het kleine slaapkoppie. Als ik de foto"s weer zie,
    wil ik zo wel even terug.
    Geniet er nog even van. Het aftellen is begonnen en voor je het weet, zit je weer in het koude Nederland.
    Dikke kus.

• 17 November 2011 - 09:31

Bart0sss:

Nalles jonge!

Heel goed werk hoor!
    Het moet niet gekker worden nu, eerst al een schimmel tussen je benen en dan als Sinterklaas door Gambia trekken met je gulle hand.
    Haha! Super tof, ik heb al mooi wat foto's gezien!

Tot snel aaaauwee!!

• 17 November 2011 - 15:57

Linet:

Hoihoi:):)
    Dat was vast super mooi om te doen Sint Niels! Nog maar tien dagen joh...voor je het weet sta je weer op Nederlandse bodem. Vreemd idee voor jou denk ik en ook dubbel. Super veel plezier en succes nog deze tien dagen! Groetjes uit Klijndijk:)
    Smok

• 17 November 2011 - 17:33

Tatjana & Jakob:

Hoi Niels,

Leuk om weer wat van je te lezen. Wat zullen die mensen blij met jullie geweest zijn. Al die spullen die jullie hebben over laten komen. Tja en je kon nou ook idd voor Sinterklaas spelen. Hij is hier ook al weer in het land, haha. Nog 10 dagen jeetje wat gaat die tijd snel zeg. Nou geniet er nog maar lekker van die laatste dagen. En nog succes verder met het les geven. Tot gauw dan kun je hier weer gaan wennen aan de kou. Nog 3 wedstrijden voor de winterstop en dan zal hier de sfeer los barsten voor het Protos Weerding Toernooi. We hebben het afgelopen zondag weer goed gedaan tegen Zwartemeerse Boy's 4-0 overwinning.
    Groetjes Tatjana & Jakob

• 21 November 2011 - 09:46

Peter:

hallo Sint.
    Fantastisch dat je de ingezamelde spullen zo goed verdeeld. Wat zul je het land en de mensen missen als je eenmaal terug bent. Ik denk dat je daar heel wat vrienden hebt gemaakt.
    Met de eerste groep gaat het hier ok. Ze hanteren zo af en toe nog wel het Gambiaanse tempo, maar de eerste bijeenkomsten zijn al weer positief verlopen. We beraden ons momentel op een gezamenlijke presentatie. Laat je gedachten maar eens gaan over een groots evenement m.b.t. dit project.
    groet Peter

• 22 November 2011 - 15:44

Bennie Ahlers:

Hallo Sinterklaas Niels

Nog even en dan kunnen we je terug zien in het koude Nederland.
    Ik ben blij dat jullie het nog steeds naar jullie zin hebben.
    Ik neem tenminste aan dat de dames het ook fijn vinden.
    Doe even de groeten aan ze van Annie en Mij.

vr.gr.
    Bennie

• 23 November 2011 - 11:52

Karin Pomp:

Hoi Niels,
    Het aftellen is nu echt begonnen. ik kan me voorstellen dat je dat met een dubbel gevoel doet. Maar je kunt trots zijn op alles wat je voor de kinderen in Gambia hebt gedaan. Veel sterkte deze laatste dagen met het afscheid nemen.
    Tot ziens in Klijndijk.